Neden Büyük Irmaklardan Bile Heyecanlıydı Karlı Bir Gece Vakti Bir Dostu Uyandırmak ?


Karlı bir gece vakti uyandıracak bir dostunuz yoksa, kendinize esef etmenin vakti gelmiş demektir. Dost ki, insanın yarısıdır; aynı yüreği besleyen iki atardamara benzer, bölüştüğünüz halde eksiltmeyendir;  ruhun simetrisidir ve zannımca Yahya Kemal haklıdır:  "Dostluk aşktan da üstündür."

Uyan Kar Yağıyor!

Bir uykuyu tam orta yerinden kör bıçakla ikiye kesmenin en güzel gerekçelerinden biridir bu. Başkaca tafsile ihtiyaç göstermeyen şahane bir haberdir. Birilerine "gecikirsem beklemeyin" denilir, yollara düşülür.
Kış gecesinin gri alacası üstüne pembe kızartılar düşmüştür. Elektrik direklerinin dibine düşen aydınlığında hep aynı nehir romanın epizotları yazılıdır. Saçlarda omuzlarda ve göğüste biriken savruntuları sarsmadan yollara düşülür; karış karış ezberlenmiş sokaklarda gerçeğin öteki yüzüne ait izler takip edilir, son telaşçıların selamları iade edilir.
Camı buğulanmış kahve şıngırtılarından, arsız pleksiglasların gölgesiz ışıltılarından, ahmak trafik sinyallerinden selamsız geçilir.

Şehrin püskürtülerinden seyreldiği, motor homurtularının boğulduğu ve sokak köpeklerinin üşüdüğü tenha ve ışıksız sokaklarda aranan, yaşama heyecanının öbür tarafta kalmış kırıntılarıyla karşılaşma ümididir. Orda kelimeler dayanılmaz derecede kifayetsiz durur; kar yağar, yanyana duran iki ruh, beyaza örtülü zemini örselemeden yürüyüp, şehri varoşlarından tavaf eder ve sonunda vecihlerini dağlara çevirip, ancak ve pek az kulağa erişebilen gizli iniltilere intizar ederler.
Karar vaktidir.
Ki bazen hiç dönmedikleri olur.

Neden Büyük Irmaklardan Bile Heyecanlıydı Karlı Bir Gece Vakti Bir Dostu Uyandırmak ?

Bu resmin bir yerlerinde türüm türüm buğulanan lal rengi sıcak çay bardakları, mutlaka kibrit (çakmak değil) ve yarısı içilmiş sigara paketleri, kül tablaları, her beytine bir ah çekilip göğüs yumruklatan gazeller olmalıydı. Arkalarda, çok arkalarda bulanık kızıl gülümseyen "yar".
Dostum öyle dedi, "yarsız olmaz asla" dedi. Yorgundum, "herkes kendi yârini çizsin kendi gözbebeklerine" dedim.
"Çizdim bile" dedi.

/Ahmet Turan Alkan; Üç Noktanın Söylediği

Yorumlar

Emine Yiğit Aras dedi ki…
Ah halime ne yaptın geceme böyle...

SANDUKA