İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin imzasını taşıyan “Bir Ayrılık”, yabancı dilde film dalında Oscar kazanarak, iran sinemasının bu ödüle layık görülen ilk örneği oldu. Filmin yönetmeni ve senaryo yazarı Farhadi, törende yaptığı konuşmada ‘“bugün bizi dünyanın dört bir yanında milyonlarca iranlı seyrediyor. eminim hepsi çok mutlular. iran haklı mutlu çünkü siyasetçilerin savaş, tehdit ve saldırıdan söz ettiği bir dönemde ülkelerinin ismi, siyasetin tozu altında saklanan zengin, köklü bir tarihe sahip ve muhteşem kültürü ile anılıyor’’ dedi. Altın Küre ve Altın Ayı dahil çok sayıda ödül alan filmin yarıştığı Oscar adayları arasında israil yapımı “Footnote”un bulunması iran Devlet Televizyonu tarafından “israil’e karşı zafer” olarak nitelendirildi. bu açıklamalardan sonra tutumları değişir mi bilinmez, ancak gazetelerin hemen her gün “düşman ülke iran”ın oluşturduğu nükleer tehlikeden bahsettiği israil’de sinemaseverlerin filme olan ilgisi dikkat çekiyor.




30 BİN İSRAİLLİ İZLEDİ
İsrail’de, şubat ayı ortasında vizyona giren film, 1.5 haftada 30 bin kişi tarafından izlendi. Seyircilerden rina brick “iran’ı filmde gö rü nen den daha az demokratik bir ülke olarak görüyorduk, çok beğendim” derken, 15 yaşındayken iran’ı terk eden 78 yaşındaki rivka Cohen ise “insanların ev yaşamı beni hayrete düşürdü. Herkesin çamaşır makinesi ve buzdolabı var” yorumunu yaptı.

RAKİP YÖNETMENDEN ÖVGÜ
İsrailli eleştirmen Yair Raveh“ Çok iyi oyunculuk ve senaryo var” derken, İsrail’in Oscar adayı “Footnote”un yönetmeni Joseph Cedarise yaptığı söyleşilerde “Bir Ayrılık”ın yılın en iyilerinden biri olduğunu belirtti.

Yorumlar

Kübra Karakaya dedi ki…
ilgi çekici ve ilgnç görünüyor, izlenesi bir film..

SANDUKA