Sohbet Kimlerle Olur?

İbrahim b. Şeyban Hazretleri şöyle buyurmuştur: "Sadece kendi çıkarlarını düşünen kimselerle konuşmayınız." Zünnûn Mısrî Hazretleri şöyle demiştir: "Seni hasta iken ziyaret eden, yokluğunda seni gözeten kimseler ile sohbet et." Allah Zülcelâl ile sohbet, O'nun emrine uymakla; halkla sohbet, onlara nasihat etmekle; nefis ile sohbet, ona muhalefet etmekle; şeytanla sohbet ise onu düşman olarak tanımakla olur. Dostlarla sohbet yardımlaşmakladır. Mürşid ile sohbet, var olanı, ona feda etmekle olur. Hasan Şazeli Hazretleri şöyle buyurmuştur: "Nefsini senin nefsinden üstün tutan kimse ile sohbet etme. Çünkü bu kişiler kınayıcı olur. Seni kendi nefsinden daha üstün tutmayan biri ile de sohbet etme. Çünkü bunların sohbeti çok fazla devam etmez."

Yorumlar

Emine Yiğit Aras dedi ki…
Erlik nedir ? Yavrum :Bunu iyi bil ! İlk önce gizli yerde Allah korkusudur. Kul günah işlemeden önce dilerse sevabı günahından artık olur.
Tanrı erlerinin işiyle uğraşan, zayıflara, yoksullara iyilik eder. Tanrı erleri sırasında bulunanlar darlık zamanlarında bile cömert olurlar. Oğlum : Gerçek erlerin meclisine gel ki Tanrı nimetinden nasipler bulasın. Hak erlerinin nişanını taşıyanlar düşmanın kusurlarını ağızlarına bile almazlar. Onlar düşmanlarını mahvetmek söyle dursun bilâkis halkın gamiyle hüzünlü yaşarlar.
Er olan, başına birçok cefa ve belâ gelse bile kimseden insaf beklemez. Erlik yoluna ayak basanlar, nasıl murat peşinde koşabilirler? Yavrum : Önce şu arzularını bir tarafa bırak da ondan sonra selâmet yoluna yönel.PENDNAME/F.ATTAR

SANDUKA